Η Νήσος Μπουβέ έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικών μιλίων και βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό καλυπτόμενη απο παγετώδεις πάγους που την καθιστούν εντελώς ακατοίκητη για προφανείς λόγους.
Η μυστηριώδης βάρκα στην Νήσο Μπουβέ - Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Η Νήσος Μπουβέ έχει έκταση μόλις 19 τετραγωνικών μιλίων και βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό καλυπτόμενη απο παγετώδεις πάγους που την καθιστούν εντελώς ακατοίκητη για προφανείς λόγους.

Το Μπουβέ είναι γνωστό ως το πιο απομακρυσμένο νησί του πλανήτη-η πλησιέστερη ξηρά είναι ένας τομέας της Ανταρκτικής που ονομάζεται γη της Βασίλισσας Maud, η οποία είναι περίπου 1000 μίλια μακριά!

Ανακαλύφθηκε από τον Νορβηγό εξερευνητή ονόματι Jean Baptiste Charles Bouvet de Lozier (απ'όπου πήρε και το όνομά του), το 1739. Απο το 1929 το έδαφός της ανήκει στην Νορβηγία.

Δεν υπάρχει καθόλου βλάστηση σε αυτό το νησί και το μόνο κτίριο που υπάρχει είναι αυτό ενός σταθμού αυτοματοποιημένου ελέγχου καιρικών συνθηκών, που χτίστηκε το 1977.

Η μυστηριώδης νήσος

Στη δεκαετία του 1950 η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση εργαζόταν στο νησί με την άδεια της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει επίπεδη γη για ένα μελλοντικό επανδρωμένο σταθμό.

Παρατήρησαν ότι η θέση του Μπουβέ ήταν λανθασμένη και πως είχε αυξηθεί σε μάζα. Υπέθεσαν πως ίσως αυτό να οφειλόταν σε κάποια ηφαιστειακή έκρηξη, ωστόσο οι έρευνες για την νέα μάζα δεν μπόρεσαν να επιφέρουν καρπούς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Έτσι σταμάτησαν την έρευνά τους μέχρι τον Απρίλιο του 1964 που επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν την μελέτη τους σχετικά με τα νεότερα τμήματα του νησιού και να επανακαθορίσουν την θέση του.

Το μυστήριο όμως με την νήσο δεν τελείωνε εκεί, αφού έπεσαν επάνω κάτι επίσης πολύ περίεργο...


Η μυστηριώδης βάρκα

Η μυστηριώδης βάρκα στην Νήσο Μπουβέ - Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ανακάλυψαν μια εγκαταλελειμμένη βάρκα που όπως την περιέγραψε ο αρχηγός της αποστολής Crawford ήταν η φαλαινίδα η ναυαγοσωστική λέμβος, χωρίς να φέρει επάνω της τα στοιχεία του πλοίου  στο οποίο ανήκε .

Το περίεργο σε αυτό είναι ότι το νησί δεν είχε προσεγγίσει τουλάχιστον επίσημα άλλο πλοίο , τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, ενώ η κοντινότερη κατοικημένη περιοχή απείχε χιλιάδες μίλια. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός οτι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κάποιο ναυάγιο εκεί κοντά.

Η λέμβος δεν έφερε επάνω της ούτε πανιά ούτε είχε μηχανή, το μόνο που βρέθηκε ως προωστικό μέσο ήταν ένα ζευγάρι κουπιά το οποίο μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να ωθήσει μία βαριά λέμβο είκοσι ποδών, αυτό όμως που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο περίεργη ήταν ότι πουθενά δεν βρέθηκαν ίχνη του πληρώματός της.

Οι ακτές του Μπουβέ είναι ιδιαίτερα απότομες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις προσεγγιστούν από πλοίο λόγο των επικίνδυνων θαλασσίων ρευμάτων, των μεγάλων κυμάτων, αλλά και της έλλειψης ασφαλούς υπήνεμου καταφυγίου. 

Πολλοί σύγχρονοι θαλασσοπόροι έχουν προσεγγίσει τις ακτές του και κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να προσεγγίσουν το νησί, όμως έκριναν ότι η προσπάθεια δεν αξίζει τον κόπο λόγο της επικινδυνότητας του εγχειρήματος .

Τι απέγινε τελικά το άτυχο πλήρωμα; Ποιοι ήταν, πως ήρθαν και από πού προέρχονται;

Ο Βρετανός ιστορικός Mike Dash μελέτησε σε βάθος το μυστηριώδες συμβάν αλλά δεν μπόρεσε τελικά να δώσει κάποια εξήγηση.

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο για και πάνω από μισό αιώνα – πώς η βάρκα αυτή φτάσει εκεί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια τόσο μικρή βάρκα και μάλιστα με μόνο δύο κουπιά, δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο νησί. Τα επικίνδυνα ρεύματα, τα τεράστια κύματα και τα παγόβουνα θα την είχαν διαλύσει.

Επιπλέον η άριστη διατήρησή της όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με την μυστηριώδη προέλευσή της (μέχρι και τις μέρες μας δεν έχει καταφέρει κανείς να αναφέρει με βεβαιότητα τον τρόπο κατασκευής της, ούτε να την ταυτίσουν με κάποιο πλοίο εκείνης της εποχής ή και παλαιότερο) κάνουν το μυστήριο γύρω απο την βάρκα αλλά και απο το νησί ακόμα μεγαλύτερο.

Λέγεται πως η βάρκα εξετάζεται απο το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό αρνείται κατηγορηματικά. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν πως η βάρκα εξαφανίστηκε ξαφνικά μυστηριωδώς απο τα μάτια του των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας, έχοντας μάλιστα μέσα της τέσσερις ναύτες. 

Άλλοι υποστηρίζουν πως η βάρκα βρισκόταν στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Νορβηγίας και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Άλλοι πάλι λένε πως η βάρκα βρίσκεται ακόμα στο αφιλόξενο νησί όπου και εμφανίζεται και ξαναεξαφανίζεται ανεξήγητα.

Όπως και να έχει το πράγμα , το συγκεκριμένο νησί έχει απασχολήσει πολλούς και διάσημους εξερευνητές, έχει εμφανιστεί στους χάρτες περασμένων εποχών και έπειτα ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί πάλι μέχρι που καταχωρήθηκε επίσημα πλέον ως υπαρκτό. 

Έχει δώσει τροφή για σκέψη σε πολλούς ερευνητές του μεταφυσικού αλλά και σε πολλούς επιστήμονες , σίγουρα πάντως παρά την κρυψίνοιά του και την μοναχικότητά του μας έχει αποκαλύψει μία μεγάλη αλήθεια, ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι απολύτως γνώριμο και τίποτα απολύτως πασιφανές .


Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης